Upplysningskopia

Hej! Har du fått en upplysningskopia från oss?

Vi är skyldiga enligt lag att informera dig när någon beställt en kreditupplysning om din ekonomi. All den information som vi delar med beställaren, har vi också bifogat i den omfrågandekopia som du får.

Om du fått brevet per vanlig post och hellre tar emot dina omfrågandekopior digitalt så kan vi skicka dem via Kivra i fortsättningen. Det du behöver göra då är att bli kund hos Kivra, läs mer på Kivra.se.

Ibland kan det kännas konstigt att någon frågat om ens egen ekonomi. Att företag vill veta mer innan de godkänner en kredit, ett köp på avbetalning eller ett lån är däremot väldigt viktigt. Det är endast underlaget vi ger dem som kan se till att de inte förvärrar ekonomiska situationer. Därför ser vi också till att mängden kreditupplysningar inte heller påverkar din kreditbedömning negativt.

Nedan har vi samlat och besvarat några av de vanligaste frågorna som vi brukar få. Här kan du också se vilka datakällor som ligger till grund för kreditupplysningen som du fått hem.

Två kvinnor som sitter ner vid ett bord och läser ett papper

Vanliga frågor och svar.

Vanligtvis beställs kreditupplysningar när du ansöker om ett lån eller att köpa någonting på kredit eller faktura. Det kan också röra sig om sånt som att godkännas till en bostadsrättsförening eller ett hyreskontrakt.

Då rekommenderar vi att du tar kontakt med bolaget och frågar varför dom tagit en kreditupplysning på dig.

Ditt kreditbetyg påverkas inte av kreditupplysningar genomförda via Credpoint.

Vi använder flera källor för att hämta information till våra kreditupplysningar, bland annat SPAR, Kronofogden och Skatteverket. Om det skulle finnas felaktig information i kreditupplysningen kan det i vissa fall vara nödvändigt att direkt kontakta källan för att korrigera felet. Vi har sammanställt en lista över de datakällor vi använder under menyvalet: Våra datakällor

Informationen som kommer fram i kreditbedömningen av din ekonomi får sparas av beställaren i 12 månade

Det måste finnas ett legitimt skäl till att beställa en kreditupplysning på någon. Ett legitimt skäl är om du har ansökt om någon slags ekonomisk transaktion som t ex ett lån eller ett köp på avbetalning. Då ska det också finnas information om att kreditupplysning kommer tas i villkoren.

Betalningsanmärkningar från Kronofogden syns på kreditupplysningar om din ekonomi i 36 månader efter det att skulden är betald

Betalningspåminnelser syns inte i din kreditbedömning. Däremot är det bra att undvika betalningspåminnelser då olika organisationer har olika riktlinjer för hur snabbt utebliven betalning går direkt till Kronofogden eller ett inkassobolag

Här kan du ladda hem ett exempel på upplysningskopia för privatperson.

Denna skickas ut till den person som upplysningen gäller, antingen via post eller via Kivra.

Ladda hem: Exempel upplysningskopia privatperson

Logga in

Logga in på våra tjänster här.

Har du någon fråga eller behöver du hjälp? Kontakta oss.